«Ειδικές Δράσεις Ένταξης στην Απασχόληση για Νέους/Νέες με Αναπηρία» με Κωδ. ΟΠΣ (MIS) 5073491
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (εφεξής Ε.Σ.Α.μεΑ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικοσυνδικαλιστικό φορέα του αναπηρικού κινήματος της χώρας.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Ειδικές Δράσεις Ένταξης στην Απασχόληση για Νέους/Νέες με Αναπηρία» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5073491. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ).
Αντικείμενο της Πράξης είναι η υλοποίηση δράσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής, κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής άσκησης σε 3.000 ανέργους/ες (εγγεγραμμένους/ες στα μητρώα ανεργίας της ΔΥΠΑ, τ. ΟΑΕΔ) νέους/ες με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, ηλικίας έως 29 ετών, [δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 29ο και να διανύουν το 30ο έτος. Ειδικότερα οι ωφελούμενοι/ες κατά την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 30ο έτος της ηλικίας τους (29 έτη και 364 ημέρες)], απόφοιτους/ες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης ή ΙΕΚ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, οι οποίοι/ες βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΝΕΕTs).
Η υλοποίηση της Πράξης θα καλύψει το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
Περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενέργειες-δράσεις:
- Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική
Η επαγγελματική συμβουλευτική περιλαμβάνει ατομική και ομαδική συμβουλευτική:
Α) δύο (2) ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες, καθώς και μία (1) ομαδική συνεδρία προ της έναρξης της κατάρτισης και
Β) μία (1) ομαδική συνεδρία προ της έναρξης της πρακτικής άσκησης.
Στη διάρκεια της επαγγελματικής συμβουλευτικής θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής διερμηνείας νοηματικής στην περίπτωση συμμετοχής κωφού ή βαρήκοου ατόμου.
- Θεωρητική κατάρτιση
Το οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης θα έχει διάρκεια 150 ωρών, ενώ καθένα από τα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης θα έχει διάρκεια 150 ωρών. Όλα τα προγράμματα θα οδηγούν σε πιστοποίηση.
Τα προγράμματα κατάρτισης είναι τα εξής:
1. Οριζόντιο Πρόγραμμα (θα το παρακολουθήσει υποχρεωτικά το σύνολο των ωφελούμενων): «Δεξιότητες ΤΠΕ».
2. Εξειδικευμένα προγράμματα (κάθε ωφελούμενος/η θα επιλέξει ένα εκ των παρακάτω):
- Εμπόριο και Εξωστρέφεια
- Υπάλληλος Γραφείου / Διοικητικής Υποστήριξης
Η θεωρητική κατάρτιση θα είναι συνολικής διάρκειας τριακοσίων (300) ωρών.
Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της δια ζώσης κατάρτισης σε αίθουσες διδασκαλίας κάνοντας ευρεία χρήση συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών, ανάλογα και με τις ανάγκες των διαφορετικών κατηγοριών των εκπαιδευόμενων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις (αισθητηριακές, κινητικές αναπηρίες κ.λπ.).
- Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων
Η πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων που θα αποκτηθούν μετά την επιτυχή παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης θα υλοποιηθεί μέσω εξετάσεων, τις οποίες θα διενεργήσει η UCERT που είναι διαπιστευμένος φορέας από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 και διαπιστευμένος, από τον ΕΟΠΠΕΠ.
- Πρακτική άσκηση
Η τοποθέτηση του/της ωφελούμενου/ης θα γίνει σε συναφή θέση πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε φορείς του δημοσίου ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης).
Η πρακτική άσκηση θα έχει συνολική διάρκεια 200 ώρες.
Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα υλοποιηθούν από τον Ανάδοχο ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΑΠΟΨΗ Α.Ε. - ΣΑΡΩΝΙΣ ΑΤΕΒΕ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. – Κ.Π.Π. ΚΕΚ - ΚΕΚ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ».
Εκπαιδευτικό Επίδομα
Οι συμμετέχοντες στις ενέργειες κατάρτισης και πιστοποίησης λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους πέντε ευρώ (5,00 €) μικτά ανά ώρα θεωρητικής κατάρτισης και πέντε ευρώ (5,00 €) ανά ώρα πρακτικής άσκησης, μείον τις νόμιμες κρατήσεις, με την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία πιστοποίησης.
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο απουσιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% της συνολικής διάρκειας του προγράμματος. Τυχόν απουσίες των καταρτιζόμενων επιφέρουν αντίστοιχη μείωση του ύψους του εκπαιδευτικού επιδόματος.
Καταρτιζόμενοι οι οποίοι έχουν υπερβεί το μέγιστο όριο επιτρεπτών απουσιών, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης, δεν δικαιούνται εκπαιδευτικό επίδομα και δεν τους χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Κάθε ενδιαφερόμενος/η για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει μια και μοναδική αίτηση συμμετοχής καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Φορέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://training.esamea.gr/p/m/el-GR, τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής Ωφελούμενων». Κάθε αίτηση χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό Κωδικό Αίτησης Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ).
Για να δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης πατήστε εδώ.
Για να συμπληρώσετε την αίτηση πατήστε εδώ.
Για να δείτε την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων πατήστε εδώ.
Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του/της και να αναρτήσει τα δικαιολογητικά του/της από 05/07/2022 μέχρι και 31/12/2022 και ώρα 23:59:59.
Πληροφορίες σχετικά με το κείμενο και τους όρους της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο e-mail katartisi.neets@esaea.gr και στο τηλέφωνο 210 9949837 (ώρες επικοινωνίας 08:00 – 16:00).